donderdag 29 augustus 2013

Hoe maak je je woning verkoop klaar?

Net als veel andere mensen kijk ook ik regelmatig op de bekende huizensite. Af en toe zie je een object voorbij komen waarvan de fotografie en styling tot in de puntjes is verzorgd. Deze woningen worden, wanneer de prijs kwaliteit verhouding ook nog in orde is, in de regel sneller verkocht. Helaas zie je voor het overgrote deel woningen waarin niet is opgeruimd, foto's tegen het licht in zijn genomen en waarvan de tuin een grote puinhoop is. Nu de woningmarkt een kopersmarkt is geworden is het belangrijk om je huis op een zo goed mogelijke manier te presenteren en te fotograferen, iets wat er bij veel huizenverkopers bij in schiet. Vandaar dit blog met een aantal bruikbare tips voor een zo snel mogelijke verkoop!


De eerste indruk is bepalend, tegenwoordig vindt deze plaats op het internet. Het is dus van groot belang dat uw foto's en presentie online van een zeer hoge kwaliteit zijn. Wellicht vindt je het tijd en geldverspilling maar wanneer je huis er een aantal maanden of misschien wel een jaar eerder door wordt verkocht is het zeker de moeite waard om een aantal kleine doch nodige aanpassingen door te voeren in uw woning. Het is de bedoeling de positieve kanten van het huis te benadrukken. Houd hierbij de volgende vier kernwoorden in gedachten; verzorgd, netjes, ruimtelijk en opgeruimd.

Rondom het huis:Voordat geïnteresseerden een afspraak maken bij de makelaar rijden ze vaak langs de woning. Zorg er dus voor dat de tuin er netjes uitziet, een mooie pot met bloemen bij de voordeur, onkruid verwijderen, de ramen en kozijnen zijn schoon en laat zeker een schilder komen wanneer de kozijnen hier aan toe zijn. Zorg ook dat de achtertuin netjes is, Nederlanders kijken graag even over de schutting. Containers en andere tuinattributen uit het zicht, en snoei bomen die licht weghalen. Doe de gordijnen niet dicht zodat men naar binnen kan kijken en laat 's avonds altijd de buitenlamp aan.

De hal:


Dit is het eerste wat de mensen zien wanneer ze je huis binnenstappen en daarom een belangrijk punt bij het verkoop klaar maken van je woning. Zorg dat de entree ruim en licht aanvoelt, haal het grootste gedeelte van de jassen/tassen/schoenen weg en laat de deur naar de woonkamer alvast open, dit zorgt voor een extra zichtlijn en creëert daardoor ook extra ruimte.

De woonkamer(s):
Ruim zoveel mogelijk op een ook hier zorg voor ruimte! Een bezichtiging is vaak met drie of meer personen die zich allemaal tegelijkertijd in een ruimte bevinden, zorg daarom voor genoeg loopruimte. Heb je een vrij kleine woonkamer haal dan overbodige tafeltjes, stoeltjes, tijdschriftenmanden, karpetten en vooral veel kleine losse elementen weg. Doe gordijnen zoveel mogelijk open en zorg dat er alvast een lampje aanstaat wanneer de ruimte vrij donker is. Haal afstandsbediening, kinderspeelgoed en ander los slingerend goed weg en berg het netjes op. Huisdieren en de daarbij horende manden en katten bakken zijn ook echt verboden terrein tijdens een bezichtiging, zorg ook dat de geur van je huisdieren zoveel mogelijk weg is. De persoonlijke spulletjes hoeven echt niet allemaal weg, groepeer ze en houdt het vooral rustig. Heb je hele donker wanden en is je woonkamer vrij klein, maak ze dan licht, veel mensen kunnen hier niet door heen kijken. Hetzelfde geldt voor smaak gevoelige kleuren. Heb je een wat grotere woning zorg dan dat er een duidelijk functie wordt gegeven aan elke deel van de woonkamer en gebruik karpetten om hoeken te creëren, zithoek, tv-hoek, leeshoek, eetkamer. En ook hier geldt zorg dat het schoon is en fris en verzorgd oogt. Verse bloemen doen het altijd goed!

De keuken:


Deze ruimte moet vooral schoon zijn en dan niet alleen wat je zo op het oog ziet maar ook op de afzuigkap, in de koelkast en in de oven, hier kijken kijkers namelijk altijd! Haal zoveel mogelijk weg en zorg voor licht. Voor de aankleding maak je gebruik van een bos bloemen, fruitschaal en schone thee- en handdoeken.

De badkamer:
Bij de badkamer is de vuistregel, zie dit als een hotelbadkamer! Haal alles wat persoonlijk is weg en zorg voor een aantal mooie flessen, frisse handdoeken en misschien een wat passende accessoires. Maar houd het vooral heel schoon en fris en zet eventueel geurstokjes neer en zet altijd een raam open! Deze zelfde regels gelden voor het toilet.Check nog even de kitranden. Verwijder eventuele schimmelplekjes. Er zijn prima middelen te koop om die er weer fris uit te laten zien.


De slaapkamer:


Ook hier geldt, zie het als een hotelkamer. Leg een mooie sprei op bed, haal alles wat persoonlijk is weg, zet het raam open en zorg ervoor dat ook de gordijnen en of vitrage open zijn. Ruim ook je kast op, helemaal als dit een vaste kast is. Zorg voor nette stapeltjes en hang je kleding eventueel op kleur. Kijk ook nog eens goed naar de indeling, staat je bed op de meest handige positie en is er voldoende loopruimte?

De kinderslaapkamer:


Sommige kinderkamers lijken wel peuterspeelzalen...
Dat is normaal geen enkel probleem, maar wat als je morgen je huis wil verkopen?
Haal zoveel mogelijk speelgoed uit de kamer. Sorteer het en schaf een aantal dozen aan. Waarschijnlijk kan er een aardig deel verkocht worden op Koninginnedag.
De rest kan in een paar mooie manden op de kamer. Doe er een kussentje op en de kids hebben een leuk zitje.
Posters zijn zeer opvallend en trekken alle aandacht. Graag dus van de muur af.
Verwijder grote meubels en overtollige items die in de weg staan of veel ruimte innemen.
Zorg voor voldoende loopruimte en verplaats het bed mocht dat nodig zijn.
Vergeet ook hierbij één ding niet. Het is maar tijdelijk! Je huis krijgt zo veel meer attentiewaarde.
Algemene tips:Heb je een extra kamer maar doe je hier niets mee, zet er een bed of bureau in, laat zien dat het een volwaardige kamer is en geen rommelkamer. Ruim de zolder en garage op en maak het overzichtelijk. Heb je nou echt veel spullen huur dan tijdelijk opslagruimte. 
Doe op plekken in huis waar het donker is, alvast een lampje aan. Woon je al lang in je huis en zijn de muren in de loop der tijd een beetje vies geworden, sauzen! Dit kost je een dag en je huis frist er ontzettend van op. Zet alle deuren alvast open en benadruk al het positieve van je huis!

Bij het maken van foto's is het belangrijk dat je deze maakt wanneer het licht is, en het liefst op een beetje een zonnige dag in de ochtend. Fotografeer nooit teveel tegen het licht in en zorg dat al het het mooie van je woning op de foto staat desnoods in detail! Haal je auto van de oprit en doe je markiezen naar beneden. Heb je een grote tuin leg dan in de presentatie hier de nadruk op, hetzelfde geldt voor oude details, hoge plafonds of een mooie houten vloer. Zet de foto's in goede volgorde online en zorg voor een plattegrond.

Wil je graag een persoonlijk online advies om je woning zo goed mogelijk verkoop klaar te maken, dat kan! Voor €55,- incl. BTW ontvang je via de mail een passend en duidelijk advies over de presentatie, kleur en indeling van je huis. Stuur een e-mail met daarin foto's van je huidige situatie en eventueel een plattegrond naar info@huys91.nl. 

Heb je intresse in onze verkoopstyling diensten dan kun je vrijblijvend contact met ons opnemen via info@huys91.nlFoto's: Verkoopstyling HUYS91 Woonboerderij Friesland 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten